Så här får du mer pengar som gammal – Pensionstips

De förväntningar man har inför pensionärslivet kan variera beroende på vilken situation i livet man är i. Man kan ha stora planer att hinna med allt man inte hunnit med tidigare i livet och vill att ditt pensionärsliv ska vara aktivt.
Du kanske har drivit företag hela livet och står inför läget att kontakta en företagsmäklare för att få hjälp med att sälja företag. Eller så har du varit anställd och ser fram emot att kliva av och leva på pensionspengarna.

Att tänka på inför pensionen

Eller så kanske man vill göra tvärsom och ta det väldigt lugnt och tillbringa mer tid till familj och vänner. Alla har vi olika mål och drömmar till livet som pensionär. En del vill fortsätta vara aktiv inom arbetslivet och bara trapp ned lite i arbetstid, hur som helst är det ekonomin som kommer att styra det mesta hur pensionärslivet kan bli. En bra sak att tänka på och förbereda sig i tid är att hålla koll på hur läget med den ekonomiska biten ser ut idag och fram till pensionen är nära.

Pensionsprognosen är viktig

Genom att göra en egen pensionsprognos får man bra koll på pensionskontot. Man kan snabbt och enkelt se hur mycket man tjänar in genom arbetet. Där kan man även se en beräkning hur mycket pensionen kan ge varje månad om man väljer att ut pension vid olika åldrar.

Bra pension om du arbetar längre

Arbetar man längre än den vanliga pensionsåldern är det mycket förmånligt för beloppet man får i pension varje månad. På så vis skjuter man upp uttaget samtidigt som man tjänar in mer pengar både i lön och till uttaget av pensionen sker på heltid.

Ävensom man går i tankarna att gå i pension tidigare än vanligtvis behövs kanske ett extra sparkonto eller att växla upp det befintliga för att nå en budget som går att leva på.

Pensionärslivets vardag

Kanske man har tankar på att leva som man gjort den senaste tiden eller så har man mål att byta bostad eller kanske till och med flytta utomlands. Man får försöka att sätta sig in lite i framtiden och vilka mål man vill uppnå och utgå från det se vilka avgifter man kommer att ha.

En bra pensionsbudget

En välplanerad och uttänkt prognos i sin budget är en viktigt källa till att kunna nå sina drömmar och mål. En litet extra tips är att kanske höja ribban ett steg för det uppsatta målet i budgeten för oväntade utgifter eller helt enkelt för lite lyx i vardagen.

Minska månadskostnaderna

Har du lån eller avbetalningar som kostar pengar varje månad är det alltid klokt att försöka drar ner på de kostnaderna. Även om du omförhandlar lån till längre avbetalningstider så kostar det mer totalt sett men du får mindre månadskostnader att betala. Det är en lösning som inte är bra för alla men för pensionären med snäv budget kan det vara viktigt. Det finns den del aktörer som lånar ut pengar till pensionärer, dessa bör du kontakta om du är nära 65-årsgränsen.

Tillägg och bidrag för pension

Om dagens prognos visar ett lågt belopp och man inte har möjlighet till längre arbetsliv eller ett eget pensionssparande, då kan man få rätt till några olika tillägg och bidrag. Bland annat äldreförsörjningsstöd och bostadstillägg. All fakta om extra tillägg och bidrag för pensionärer är viktiga att ta reda på.

Viktiga pensionsval

Så länge man är i liv betalas den allmänna pensionen ut per automatik men tjänstepension kan man välja om man vill ta ut på kortare tid, exempelvis under 5 eller 10 år. Man kanske vill ta kortare tid för att man tänker att man ska vara en pigg och frisk pensionär vid yngre ålder men det kan också vara ett sämre val.

Mindre ränta på ränta men mer pengar på kontot

När man tar ett kortare uttag görs det att ränta-på-ränta effekten faller bort på tjänstepensionskapitalet, det gör det inte vid ett livsvarigt uttag. Även skillnaden på den totala pensionen blir ofta stor då tjänstepensionen är slut. Man måste alltså vara väldigt noga insatt i valet ifall man väljer att ta ut tjänstepensionen på kortare tid, ett sådant val går inte att ångra när man väl startat ett uttag av tjänstepensionen.